דלג לתוכן הראשי דלג לתפריט תחתון

הטיפול במים

מקורות המים

המים הזורמים בברזים מסופקים לעיר משני מקורות עיקריים:

  • מי תהום הנשאבים מ- 7 בארות מקומיות.
  • מים שמספקת חברת "מקורות" מבארות מחוץ לעיר וממתקנים אחרים כמו המוביל הארצי ומתקנים להתפלת מי ים.

האחריות לאיכות, לטיהור ולניקיון של המים

האחריות לאיכות, לטיהור ולניקיון של המים נתונה בידיהם של שלושה גורמים:

  • ברמה הארצית – חברת מקורות
  • ברמה העירונית – חברת מי אביבים
  • ברמה הפרטית – התושבים

חברת מקורות וחברת מי אביבים פועלות לטיהור מי השתייה ולניקיונם, הן באמצעות אחזקה שוטפת של הצנרת והמאגרים, והן באמצעות דיגום יומיומי של המים ובדיקתם במעבדת משרד הבריאות ובמעבדות מוסמכות נוספות.

חברת מי אביבים אחראית לספק מים, באיכות המוגדרת על ידי תקנות מי השתייה עד למונה הראשי של הבניין. משם ואילך חלה אחריותו של התושב.

על התושב חלה האחריות לטיפול ולתקינות מערכת המים- צנרת, מכלים, ברזים ומשאבות (ממד המים הראשי ועד לפנים הנכס). על התושב לבדוק את תקינותן של המערכות באחריותו ולוודא כי הן פועלות כשורה. אחזקה יעילה של המערכת תמנע שיבושים באספקת המים, הן בטיב והן בלחץ.

בכל מקרה של טעם, צבע או ריח יוצאי דופן, יש לדווח למוקד

איך גם אתם יכולים לשפר את איכות מי השתיה בביתכם? צפו בסרטון וגלו

חיטוי

מי השתייה בישראל עוברים טיפול בסיסי של חיטוי באמצעות היפוכלוריט (תמיסת כלור) או בשיטות אחרות, בריכוז המוגדר בתקנות משרד הבריאות. התהליך נעשה באופן מבוקר ותחת פיקוח הדוק. מטרת טיפול זה הוא חיטוי ומניעת התפתחות חיידקים ומיקרו-אורגניזמים אחרים העלולים לגרום למחלות.

תהליך החיטוי מלווה בבדיקות מתמידות המבוצעות בשטח, בהתאם לתוכנית הניטור, בה נבדקים ריכוזי החומרים המחטאים בכי להבטיח כי מי השתייה, המסופקים לצרכן ראויים ועומדים בתקנות משרד הבריאות. מלבד שימוש בתמיסת היפוכלוריט, מי אביבים מבצעת חיטוי נוסף בבארות בתחומה באמצעות קרינת UV.

יתרונות חיטוי באמצעות קרינת UV

  • קטילת פתוגנים מסוימים (כמו טפילי מעיים) אשר חומרי החיטוי לא מפחיתים ריכוזם ביעילות, הפחתת תוצרי לוואי של חיטוי, הגברת יעילות החיטוי.
  • השפעה מינימאלית על האיכות האסתטית של המים – טעם וריח.
  • הפחתת השימוש בכימיקלים במי שתייה.

הפלרה

עפ"י תקנות בריאות העם החל מתאריך 26/8/2014 מופסקת הפלרת מי השתיה ע"י חב' מקורות. הפסקת ההפלרה אינה משפיעה על איכות מי השתייה.

טיפ! למסתייגים מטעם הכלור במי השתייה, מומלץ להרתיח את מי הברז במשך חמש דקות ולצנן. יש לזכור כי לאחר הרתחה, כל חומר החיטוי הוסר וכעת יש להתייחס אל המים כמו אל כל מוצר מזון אחר, ולהשתמש בהם בהקדם האפשרי, מאחר והם כבר לא מוגנים מפני התפתחות של חיידקים.

המלצות לטיפול במערכת אספקת המים בבניינים רבי קומות

  • בדיקה שנתית – יש לבדוק ביסודיות, אחת לשנה, את מערכת אספקת המים בבניין, המשאבות, מערכת החשמל המפעילה אותן, המצופים, הברזים והשסתומים החד כיווניים, ולתקן את הדרוש תיקון. יש להבטיח פתיחה מלאה של המגופים במערכת (אלה שצריכים להיות פתוחים) למניעת חוסר לחץ.
  • בדיקה תקופתית – יש לבדוק לעיתים קרובות (אחת לחודשיים לפחות) את תקינותן של המשאבות ולוודא שהן פועלות כשורה ואינן מרעישות או נוזלות. במקרה של תקלה יש להזמין מיד טכנאי כדי למנוע שיבושים באספקת המים.
  • טיפול במכלים ובמאגרים – יש חשיבות רבה לבדיקה תקופתית של מצב המכל/ המאגר ויש לנקותו ולתקנו במידת הצורך. המאגרים בבנייני המגורים באים להבטיח לחץ אחיד של מים בבניינים רבי קומות וכן אגירה מסוימת בעת הפסקות חשמל. במידה והם מתוחזקים בצורה נכונה וקיימת בהם תחלופת מים, לא תחול בהם הרעה של איכות מים. את המכל עצמו יש לנקות לפחות אחת לשנה.

הנחיות לניקוי יעיל וטוב

  • הרקת המכל – להרקת המכל, יש לסגור את הברז הנמצא על הצינור הממלא את המכל, ולפתוח את ברז הניקוז הנמצא בתחתית המכל.
  • ניקוי המכל – בתום התרוקנות המכל, יש לסגור את ברז היציאה שעל הצינור המספק מים לצרכנים ולנקות במברשת קשה את כל המשקעים שהצטברו בתחתיתו ועל הדפנות, עד לקבלת תחתית ודפנות חלקות ונקיות. יש להימנע מלשרוט את דפנות המכל; שריטות עלולות לגרום להצטברות מהירה של לכלוך.
  • שטיפת המכל – לאחר הרחקת כל המשקעים מן המכל, יש לפתוח את ברז כניסת המים למכל פתיחה מלאה, להשאיר את ברז הניקוז הפתוח, ולהתיז מים על דפנות המכל ועל רצפתו עד לניקיונו המושלם.
  • חיטוי המכל – בשלב הבא יש לחטא את המכל. להכנת חומר החיטוי, יש למלא דלי מים ולהוסיף ליטר אקונומיקה (כמות זו תספיק למכל בנפח עד 10 מטרים מעוקבים). יש לסגור את ברזי היציאה והכניסה של המים למכל, ולהתיז בזהירות את תוכן הדלי על דפנות המכל. לאחר כשעה, יש לפתוח את ברז היציאה ולשטוף את המכל בכמות רבה של מים, כדי לסלק את כל האקונומיקה מן המכל.
  • מילוי המכל – בגמר כל פעולות הניקוי והחיטוי, יש לסגור את ברז הניקוז ולפתוח את ברז כניסת המים עד שהמכל מתמלא. לאחר מכן, יש לפתוח גם את הברז שעל הצינור המספק מים לצרכנים.
  • הכנת המכל לפעולה – לאחר שמוודאים את תקינות פעולתו של המכל, יש להחזיר את המכסה למקומו ולוודא שהוא סגור היטב. בהמשך, יש להתקין רשתות על פתחי האוורור למניעת חדירת חרקים. אם המכסה פגום, ולו פגימה קלה ביותר, יש להחליפו.

The Butterfly Button